Huwelijkse voorwaarden

Voor het huwelijk hebben wij afspraken gemaakt met elkaar. Zijn dit huwelijksvoorwaarden?

Let op: huwelijksvoorwaarden en testament zijn niet hetzelfde. Huwelijksvoorwaarden in de zin van de wet zijn de afspraken die u heeft gemaakt bij de notaris. Als de afspraken niet zijn vastgelegd door de notaris, dan heeft u geen huwelijksvoorwaarden opgesteld. Dit betekent dat u bent gehuwd in gemeenschap van goederen.

Als wij op huwelijksvoorwaarden zijn getrouwd, betekent dit dan dat we bij echtscheiding niets meer hoeven te betalen aan elkaar?

In huwelijksvoorwaarden kunnen allerlei afspraken worden gemaakt. Het hebben van huwelijksvoorwaarden betekent niet altijd dat niets meer betaald behoeft te worden over en weer. Zo is in veel huwelijksvoorwaarden opgenomen dat alles wat tijdens het huwelijk is opgebouwd (behalve schenkingen en erfenis) bij echtscheiding bij helfte gedeeld dient te worden. Uw mediator begeleidt u bij het afwikkelen van de  huwelijksvoorwaarden.

Kunnen wij onze huwelijksvoorwaarden nog laten wijzigen in het licht van de echtscheiding?

Indien u samen de huwelijksvoorwaarden wenst te wijzigen, dan kan dat bij de notaris. U dient daar beiden aan mee te werken. Bij een wijziging van de huwelijksvoorwaarden dienen de oorspronkelijke huwelijksvoorwaarden te worden afgewikkeld.

Wij hebben huwelijksvoorwaarden opgesteld maar altijd geleefd alsof wij in gemeenschap van goederen waren getrouwd. Wat betekent dit?

Dit betekent in beginsel dat bij echtscheiding het huwelijk (alsnog) afgewikkeld dient te worden conform de huwelijksvoorwaarden. Slechts in uitzonderlijke situaties, die bijna nooit voorkomen, wordt er toch afgewikkeld alsof u was gehuwd in gemeenschap van goederen. Let wel, in onderling overleg kunt u met elkaar passende afspraken maken, die voor uw situatie redelijk zijn. Dan kan er worden afgeweken van de huwelijksvoorwaarden. Laat u hierin goed begeleiden door uw mediator. Afwijken van de huwelijksvoorwaarden kan in sommige gevallen door de fiscus worden gezien als een schenking, waarover schenkingsbelasting betaald zou moeten worden. Uw mediator begeleidt u over de beste opties.

Volg Samen Snel Scheiden op Twitter
  • De RSS feed voor deze twitter account is niet beschikbaar op dit moment.

Volg @SamenSScheiden op twitter.

 © 2023 Samen Snel Scheiden Privacyverklaring
Webdesign: JHmedia